TESTE SCOLARE

                                PIXUL-o istorie inceputa acum 60 de ani
            Traim in era computerelor si a telefoanelor mobile. Cu toate acestea, nu s-a gasit inca obiectul care sa substituie in totalitate instrumentele de scris. Desi utilizam din ce in ce mai mult calculatorul pentru teme sau proiecte, pixul clasic se afla intotdeauna la indemana, pregatit sa-si indeplineasca scopul: scrisul.

            Aparitia instrumentelor de scris.

     Primele instrumente de scris au aparut odata cu inventarea papirusului de catre egipteni. Aceste "stilouri" primitive, erau bucati de trestie sau papura, prevazute cu un orificiu prin care puteau absorbi vopsele obtinute din plante, pe care le eliberau lent in momentul in care erau inclinate sub un anumit unghi. Momentul adoptarii instrumentelor de scris din pene de pasare a marcat evolutia scrisului sub aspectul executiei literelor, depasind pana si capacitatile de caligrafiere ale chinezilor, ce foloseau pensule cu par fin. Mult timp, pana de scris a reprezentat instrumentul de scris standard pentru mai multe civilizatii.

            Un pas mic pentru un om, un pas urias pentru scriere.

      In urma cu 60 de ani, pixul clasic a reusit sa substituie cu succes pana de scris, devenind in zilele noastre cel mai utilizat instrument de scris din lume. Meritul de a fi inventat pixul i-a fost atribuit jurnalistului maghiar Laszlo Biro, care, considerand stiloul un obiect depasit si ineficient, a crezut in ideea realizarii unei unelte de scris la care cerneala sa se usuce imediat ce penita a atins hartia. Ideea i-a venit lui Biro in timp ce vizita o tipografie, unde a observat cum cerneala folosita pentru tiparirea ziarelor se usuca foarte repede. Astfel, el a avut ideea aplicarii unei mici sfere metalice, la capatul tubului in care se afla cerneala. Aceasta sfera avea doua functii: impiedica cerneala sa se usuce in interiorul rezervorului si, de asemenea, controla si regla aplicarea ei pe hartie.
       Realizand potentialul acestei inventii, francezul Marcel Bich a cumparat patentul pixului dezvoltat de Laszlo Biro si a pornit in cautarea formulei ideale pentru cerneala si a imbinarii perfecte dintre bila si mina pixului, pentru care a folosit priceperea si indemanarea ceasornicarilor elvetieni. Astfel in 1951, pixul Cristal, fructul intuitiei si tenacitatii baronului Marcel Bich a fost inventat: hexagonal, transparent pentru a permite vizualizarea nivelului de cerneala si cu bila din carbura de tungsten.
      Pixul cu bila Cristal a devenit un succes universal, acest lucru datorandu-se in mare parte curajului si incredibilului modernism al unui om care nu s-a gandit de doua ori inainte de a darui brandului propriul nume. De la bun inceput, baronul Bich s-a concentrat pe publicitate si s-a inconjurat de designeri si artisti celebri; astfel, in 1960 ia nastere personajul care intruchipeaza scolarul BIC-emblema multitudinii de produse BIC.
      Copiii au inventat repede metode de a folosi si in alt scop acest pix, fie ca "arma suflatoare", fie trecandu-l cu indemanare printre degete cat mai repede posibil, astfel inventand "pen-spinning-ul".

STIATI CA:

      -In fiecare zi, in lume se vand 2 milioane de pixuri Cristal?
      -Un pix Cristal poate scrie o linie continua de aproximativ 2,5 km?
      -Forma hexagonala a pixului a fost inspirata din natura, copiind forma fagurelui de miere?
      -Pixul Cristal este cel mai bine vandut pix din lume?
                                             Sursa "SMART" EDITIA A XIII-A