sâmbătă, 5 martie 2011

DROMADERUL

Camila este un mamifer erbivor rumegator din Africa de Nord si din Asia, cu o cocoasa de grasime pe spate sau cu doua cocoase, folosind la transport in regiunile de desert.
-camila cu o cocoasa: camila dromader
-camila cu doua cocoase: camila bactriana
Corpul acesteea este adaptat pentru viata in desert. Are picioarele subtiri, foarte potrivite pentru mersul in nisip, iar fata si gatul sunt lungi. Pleoapele o protejeaza de nisip. Este inalta de 2 sau 2,50 m pana la cocoasa si lunga de 3 m.
Ajunge la greutatea aproximativa de 700 kg. Traieste impreuna cu familia, atingand varsta medie de 30-40 de ani.
Se hraneste cu tot ce gaseste in desert: plante, graunte, frunze uscate, curmale.
Pentru a se apara de dusmani camila isi foloseste gura pentru a musca sau chiar scuipa, iar daca este pericolul mare ajunge sa-si calce atacatori in picioare.
Se cunosc 2 tipuri de camile: Dromaderul (sau camila araba) care are o singura cocoasa si se intalneste mai mult in desert si camila Bactrian care are 2 cocoase.
Desi se crede ca in cocoasa camila isi pastreaza apa, acest lucru este fals. Cocoasa ii foloseste pentru a stoca energie pentru momentele in care nu gaseste mancare.
Asemanarea dunelor din desert cu valurile marii ca si mersul leganat al camilelor a facut ca ea sa fie denumita "Corabia desertului".
Desi multe animale mor daca isi pierd un sfert din greuatea corpului, camila poate slabi aproape jumatate din greutatea corpului fara sa apara consecinte serioase. Poate bea apa salcie sau sarata, iar cand da de aceasta este capabila sa ingurgiteze in 10 minute o cantitate egala cu o treime din greutatea corpului ei.

Camila poate calatori 5-7 zile fara mancare si fara apa.Cămila este adaptată la viața de deșert când trebuie să parcurgă fără hrană sau apă distanțe mari. Pentru aceasta cămila poate să acumuleze ca rezervă o cantitate mare de hrană și apă. In cocoașă ea poate să acumuleze hrană sub formă de grăsime, cu care poate să reziste fără a se hrăni timp de 30 de zile. Rezerva de apă a unei cămile acumulată în stomac atinge o cantitate între 100 și 150 litri, cantitate suficientă pentru 2 săptămâni. Cămila poate bea în 10 minute o cantitate de 100 de litri de apă.
 

Un comentariu: